OVER DE ZWARTE GRENS

De Zwarte Grens is een waargebeurd verhaal over de tragedie die zich 400 jaar geleden voltrok in de gebieden tussen de Limburgse dorpen Neer, Helden en Kessel. In deze barre tijden, leidde het verzetten van grenspalen tot hoog oplopende conflicten waarbij met man en macht gevochten werd voor de gemeenschap. Naast bittere strijd slingeren ook andere thema’s door dit toneelstuk zoals verraad, humor en ook romantiek. Een strijd met bebloede handen om de verboden liefde, beschermd door Mooder Maas. Ook de verbroedering vertoont barsten. Goed en slecht komen in een ander daglicht te staan en de grens scheidt niet langer altijd de goeden van de slechten. Een openlucht theatervoorstelling georganiseerd door diezelfde gemeenschap die rond 1600 er ook samen voor zorgde dat met gezamenlijke inspanningen veel bereikt werd. In vijf voorstellingen wordt er aan liefhebbers de kans geboden om mee te maken waar een klein dorp groot in is.

 

JOHAN KORTEN

Regisseur
Johan is een toneeldier uit Stramproy. Van jongs af aan is hij bezig met acteren, thuis en op school. Bij Jong Nederland leerde Johan pantomime spelen en toen zijn oudste zus hem vroeg voor een rolletje bij de plaatselijke toneelvereniging was ‘de beer los’. Inmiddels is Johan, al 27 jaar regisseur bij diverse clubs in Midden-Limburg en gespecialiseerd in locatietheater.

BAS KELTJENS

Tekstschrijver
Bas is een bekende naam in de Limburgse carnavalswereld. Hij schreef meerdere winnende LVK-liedjes, een jaarlijkse wedstrijd in Nederlands Limburg, waarbij het beste carnavalsliedje van dat jaar wordt gekozen. Bas hoorde het verhaal over “De Zwarte Grens” en wilde daar iets mee. Een toevallige ontmoeting met Eva zorgde voor de geboorte van dit project.

HUGO LUIJTEN

Tekstschrijver
Hugo is een echte Limburger, hij woont in Heel, maar ook in Antwerpen. Hij is schrijver (o.a. Undercover, Verast en de Brexitmoorden), columnist en historicus. Een prachtige combinatie om het  verhaal van “De Zwarte Grens”, samen met Eva, Bas en Johan, te transformeren tot een aantrekkelijk toneelstuk. Voldoende inspiratie!