Voorzitter Machteld Parmentier is nu al trots op De Zwarte Grens

Machteld Parmentier is pas net aan haar klus begonnen, maar ze is nu al trots op wat in juni 2022 in Neer een apotheose moet krijgen: vijf voorstellingen van het openluchttheater De Zwarte Grens. De kersverse voorzitter van de stuurgroep verbloemde op dinsdag 20 juli, toen regisseur Johan Korten uit Stramproy en de acteurs met elkaar en met het bestuur kennismaakten, niet dat ze het een grote uitdaging vindt om over elf maanden garant te staan voor een spektakelstuk in Neer. 

Machteld: “Wat een mooi initiatief! Ik vind het een eer dat de stuurgroep, die sinds juni 2020 bezig is geweest om een gedegen fundament onder dit project te leggen, mij als voorzitter heeft gevraagd. We gaan er met z’n allen iets heel moois van maken”. 

Machteld, die vijftien jaar geleden vanwege haar werk in Neer kwam wonen, en onder andere nauw betrokken was bij de instandhouding van het zwembad, hoorde via Bas Keltjens over De Zwarte Grens. Bas nam samen met Eva Custers het initiatief voor het toneelstuk op locatie. Hij is samen met thrillerauteur Hugo Luijten uit Heel de schrijver van het verhaal in het dialect. De Zware Grens is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een grensgeschil tussen Kessel en Neer 400 jaar geleden. Die historische achtergrond en de enthousiaste presentatie van Bas werkten blijkbaar aanstekelijk: de vacature van voorzitter was enkele weken later vervuld. “Ik was meteen verkocht en ben nu al verknocht.” 

Machteld Parmentier

Machteld, die binnenkort naar Roggel verhuist, weet zich als voorzitter verzekerd van de hulp van negen stuurgroepleden. Zij geven onder andere leiding aan vijf commissies met inmiddels al meer dan dertig vrijwilligers.


Het gemêleerde gezelschap van acteurs, bestuursleden, figuranten – (iets voor jou?) en ondersteuners komt niet alleen uit Neer en Leudal, maar ook uit Peel en Maas en dat geeft, volgens Machteld, De Zwarte Grens extra kleur en binding met de regio. 

“Dit wordt een theaterstuk dat in Neer wordt opgevoerd. De uitstraling zal echter veel breder zijn. De ruim 2000 bezoekers – de kaartverkoop start dit najaar – voor wie tijdens de vijf voorstellingen plaats is, komen ongetwijfeld uit de hele regio naar Neer. Zij zullen, net als ik, verkocht en verknocht, nog tot ver na juni 2022 over De Zwarte Grens praten, reken maar!”